úterý 27. srpna 2019

O čem Brusel mlčí: Euro


Vlastenci, vlastenky, lidé dobří, lidé bdělí. Jako Předseda spolku Exilová domobrana – Konzští lvi & Velitel Exilové domobrany – Konzští lvi mám povinnost vás informovat o věci, o které představitelé Evropské zlunie a Evropské banky zarytě mlčí a o které mlčí i naši čeští politici, a to včetně Tomia Okamury, ani v jeho silách prostě není sledovat vše...

Jak víte, zmítá některými částmi Evropské unie krize, která hrozí (a nyní je 11:59:46) přejít ve finanční krizi (Itálie, Řecko). Jak jistě také víte, Velká Británie hodlá pod vedením Borise Johnsona opustit Evropskou diktaturu. To jsou věci, o kterých ani Brusel, i když by rád, nedokáže pomlčet.

Co ovšem ale možná mnozí z vás nevědí, a o čem EU mlčí, je, že každý stát, který je členem Evropské měnové unie, tedy každý stát, kde je oficiálním platidlem měna euro, razí a tiskne své vlastní euromince a eurobankovky. To znamená, že ne všechny euromince a ne všechny eurobankovky mají stejnou hodnotu, ačkoli se tak může na první pohled zdát.

Padne-li Itálie nebo Řecko do finančního defaultu, tzn. zbankrotuje-li jeden z těchto států, což je více než velmi pravděpodobné, a to netají, i když se to snaží marginalizovat, ani Brusel, padne s Itálií či Řeckem také italské, respektive řecké euro. A aby situace nebyla tak jednoduchá, uveďme, že na italské euro je přímo navázáno euro sanmarinské a euro vatikánské. (San Marino a Vatikán razí mince, ale nevydávají bankovky, i tak však mohou být škody, které ve vaší peněžence napáchá pád vatikánského či sanmarinského eura, nemalé.)

Další kapitolou je pak euro irské. Irsko se sice tváří jako samostatný stát, jehož se odchod Velké Británie z EzloU nijak negativně nedotkne, ale opak je pravdou. Dopadne-li Brexit Brexitem, můžete své zásoby irských mincí odnést už pouze do sběrny kovu a irské bankovky použít při zakládání signálních ohňů. Jiné využití mít už ani irské mince ani irské bankovky nebudou.

Ve svém vlastním zájmu Vám proto radím, zkontrolujte své peněženky, zkontrolujte svá eura, a to mince i bankovky.

Naleznete-li ve své peněžence irská, řecká, italská, sanmarinská nebo vatikánská eura, odneste je do banky a požadujte jejich výměnu za euro se stabilnější hodnotou. Vlastenec upřednostňuje eura slovenská či slovinská, ale zatím není vážnějšího důvodu, proč se bránit například euru německému, lucemburskému, belgickému či finskému. Šedou zónu pak představují euro španělské, portugalské a francouzské, jejichž držení také nemůžu doporučit.

Zde obrázky potenciálně bezcenných euromincí:


irské euro
italské euro



řecké euro

















Potenciálně bezcenné eurobankovky:

Poznat toxické eurobankovky je o něco málo těžší než poznat toxické euromince. U bankovek je třeba zkontrolovat jejich rubovou stranu. Na rubové straně je třeba zaměřit se na pořadové číslo, respektive písmeno, kterým toto číslo začíná.













písmeno S = Itálie
písmeno Y = Řecko
písmeno T = Irsko

Naleznete-li tedy ve své peněžence některé z výše zmíněných eur, ať už minci nebo bankovku kterékoli nominální hodnoty,  ještě jednou Vám vřele doporučují zanést tyto peníze co nejdříve do banky a nespoléhat na čísílka nominální hodnoty, která jsou na minci či bankovce uvedena. 

Buď připraven, nebudeš překvapen!

Ing. Mgr. Marie Novotná, Předseda spolku Exilová domobrana - Konzští lvi & Velitel Exilové domobrany - Konzští lvi

Žádné komentáře:

Okomentovat